Postovi

Torta sa kokosom

Slika
Biskvit za rolat: – 3 jaja (M veličina), – 120 g šećera, – 60 ml jogurta (tečnog, sobne temp.), – 60 ml ulja, – 80 g glatkog brašna – 5 g praška za pecivo Dr. Oetker, – 12 g (1 kašika) kakaoa Dr. Oetker Kokos fil: – 8 dl punomasnog mlijeka, – 1 vrećica (80 g) special pudinga, kokos okus Dr. Oetker, – 100 g šećera, – 120 g maslaca, – 50 g kokos ljuspica Čokoladni fil: – 200 g mliječne čokolade, – 100 g čokolade za kuhanje, – 270 ml slatkog vrhnja (bijno), – 150 g mascarpone sira ili mliječnog namaza (sobne temperature) Izrada: Kokos fil: Prvo pripremiti kokos fil….Zagrijati 7 dl mlijeka, a preostalih 1dl mlijeka pomiješati sa pudingom i šećerom i promiješati da nema grudvica. U vrućem mlijeku zakuhati puding uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Smaknuti sa šporeta, površinu fila prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje. U ohlađen fil dodati komadiće maslaca sobne temperature i izmiksati do glatke teksture bez grudvica. Odvojiti 170 g fila (premaz

Torta sa višnjama

Slika
Biskvit: 4 kom žumanjaka (veličina M) 3 žlice vruće vode 150 g šećera 1 bočica         ruma 1 omot          secera 4 kom bjelanjaka (veličine M) 100 g šećera 250 g glatkog brašna 50 g 3 razom pune žličice praska za pecivo 120 g maslaca (rastopljenog) Nadjev: 1 žlica višnjevače 300 g višanja iz kompota (ocijeđene) 2  500 ml tekućeg slatkog vrhnja Za posipanje i ukrašavanje: 50 g naribane tamne čokolade 3 žlice tučenog slatkog vrhnja (od nadjeva) 14 koktel višanja Biskvit Žumanjke, vodu, šećer, vanilin šećer i aromu istucite mikserom (metlicama). Istucite bjelanjke, postupno dodajte šećer i čvrsto istucite. Dodajte smjesu od bjelanjaka u smjesu od žumanjaka. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo i kakaom, prosijte preko toga. Kuhačom umiješajte  rastopljeni maslac.   Stavite smjesu u kalup za torte čije je dno obloženo papirom za pečenje (Ø 24 cm).   Stavite kalup na kuhinjsku rešetku u donju polovicu zagrijane pećnice. Električna pećnica 160 °C Pećnica na vrući zrak 140 °C

Vocna i osvježavajuća jogurt torta

Slika
 Potrebni sastojci: Podloga: ▫ 300 g mljevenog keksa ▫ 100 g otopljenog maslaca ▫ 40 g šećera u prahu ▫ 2 vrećice Dr. Oetker vanilin šećera ▫ 100-120 ml mlijeka Fil: ▫ 700 ml mlijeka (2,8% m.m.) ▫ 2 vrećice Dr. Oetker Original pudinga s okusom slatkog vrhnja ▫ 220 g šećera ▫ 450 g grčkog tipa jogurta sa kajsijom ▫ 17 g Dr. Oetker mljevene želatine ▫ 100 ml slatkog vrhnja ▫ 150 g breskvi (očišćene, isjeckane) Krema za ukrašavanje: ▫ 300 g bijele čokolade za kuhanje ▫ 200 ml slatkog vrhnja (biljno) ▫ boja za kolače (boja kajsije, boja u prahu) Još potrebno: ▫ Dr. Oetker Dekor – mix perle soft ▫ listići mente ▫ breskve Izrada: Prvo pripremiti fil…U lončiću natopiti mljevenu želatinu sa 6 kašika vode i ostaviti oko 5 minuta da nabubri. Puding i šećer pomiješati sa 1 dl hladnog mlijeka u smjesu bez grudvica. Ostatak mlijeka zagrijavati u odgovarajućoj šerpi. U vrućem mlijeku zakuhati puding bez grudvice. Izmiksano slatko vrhnje u fil dodati uz ručno miješanje silikon

Nutella torta

Slika
Biskvit: 5 bjelanjaka 5 žlica šećera 5 žumanjaka 3 žlice glatkog brašna 2 žlice kakaa (gorkog) 1 prašak za pecivo 100 ml ulja. * Ovo su sastojci za jedan biskvit, a treba napraviti dva biskvita! Krema: 800 ml mlijeka 3 pudinga od čokolade 1 žlica šećera 100 g čokolade za kuhanje. 180 g maslaca sobne temperature 400 g Nutelle I još: 3 šlag kreme s okusom čokolade Priprema: Bjelanjake izmiksajte u čvrsti snijeg, uz postepeno dodavanje šećera. Mikser smanjite na najmanju brzinu i postepeno dodajte žumanjake, glatko brašno, kakao (gorki), prašak za pecivo i na kraju ulje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 20 minuta. Pečeni biskvit ohladite i prerežite na pola. Ponovite postupak za drugi biskvit. Krema: Od 800 ml mlijeka odvojiti malo mlijeka za razmutiti 3 pudinga od čokolade. Ostatak mlijeka i žlicu šećera ugrijati do vrenja. U uzavrelo mlijeko ulijte pripremljenu smjesu pudinga i kuhajte na tihoj vatri dok se puding ne zgusne. Maknite s vatre i u vruće dodajte č

Sunce torta

Slika
Sastojci 1 l mlijeka 4 pudinga od vanilije 300 g šećera 250 g maslaca 200 g mljevenog keksa 200 g kokosa 200 g mljevenih oraha šlag za ukrašavanje Priprema Skuhajte četiri pudinga od vanilije, ali ne prema uputama s pakiranja, nego u 1 litri mlijeka. Zatim ohladi puding pa u njega dodajte pjenasto pomiješan maslac sa šećerom. Smjesu podijelite na tri dijela. U jedan dio dodajte kokos, u drugi mljevene orahe, a u treći keks. Dodajte toliko sastojaka da puding bude dovoljno čvrst da se može razmazati. U kalup za tortu staviti prvo kremu s keksom, potom kremu s kokosom, a na kraju s orasima. Zatim ukrasiti tortu šlagom. Možete ostaviti tortu u frižideru da se malo stisne. Molimo vas ostavite komentar, kako vam se svida ova torta.

Torta od jabuka

Slika
Sastojci: Biskvit: - 4 jaja - 100 g šećera - 1 vanilin šećer - 80 g glatkog brašna - ½ paketića praška za pecivo - 80 ml vruće vode - 40 ml ulja Nadjev s jabukama: - 1, 2 L vode - 100 g šećera - 1 vanilin šećer - 4 praška za puding s okusom vanilije - 6 većih jabuka Ostalo: - 1 paket RUF šlag kreme - 300 ml hladnog mlijeka Priprema: Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, a žutanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Žutanjcima dodajte vodu i ulje pa još kratko miksajte. Na kraju lagano umiješajte brašno i prašak za pecivo. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26-28 cm) obložen papirom za pečenje i pecite 20-25 minuta na temperaturi od 160 °C. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen. Jabuke operite, očistite i narežite na kockice. Kratko ih prokuhajte ih u 1100 ml vode, dok ne omekšaju. Jabuke procijedite, a sok u kojem su se kuhale vratite u lonac. Prašak za puding razmutite sa šećerom, vanilin šećerom i 100 ml vode pa dodajte vrelom soku od jabuka. Kuhajte kre

Torta od oraha i narandzi

Slika
Biskvit: -6 kom bjelanaca -150 g šećera -200 g mljevenih oraha -2 kašike oštrog brašna Fil: -6 kom žumanaca -150 g šećera -2 kom burbon vanilin šećera -120 g gustina -1.5 dl svježe cijeđenog soka narandže -6.5 dl mlijeka -sitno rendana korica 1 narandže -60 g maslaca -2 dl slatkog vrhnja Izrada: Fil: Zagrijavati mlijeko na šporetu. U manjoj posudi pomiješati gustin, šećer i burbon vanilin šećer, narendanu koricu narandže (obično zamrznem koricu, lakše se renda), žumanca i umiješati sa sokom od narandže. Kad se mlijeko zagrije skuhati gustu kremu uz stalno miješanje. Skinuti sa šporeta, prekriti površinu prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje. Biskvit: Bjelanca miksati par minuta pa postepeno dodavati šećer dok se ne dobije fini snijeg. Dodati orahe i brašno, lagano špatulom umiješati i izliti na pleh koji smo obložili pek papirom i lagano premazali hladnim maslacem. Dimenzije su 40×30 cm. Peći biskvit na 170 stepeni oko 15-ak minuta, zavisi od rerne. Kad je biskvit pečen